Design og mote

Det sier seg kanskje selv, men design og mote går hånd i hånd. Selv om du driver med grafisk design, så er det mye å lære fra motedesignere – og vice versa. Som grafisk designer kan du gjerne se til motehistorien eller catwalken, men du må gjerne også se til gatemote og kjedebutikker. Det er helt opp til deg hvor du velger å hente inspirasjon fra.

Ikoniske motedesignere

Opp igjennom historien har vi sett noen skikkelig ikoniske motedesignere. Den største av de alle er kanskje Coco Chanel, den franske kvinnen som moteverden med storm. Etter hennes død gjorde Karl Lagerfeld en fantastisk jobb med det klassiske merket, men også han døde i februar 2019.

De fleste ikoniske motedesignere kommer fra Frankrike, men det finnes noen unntak. Ett av disse er italienske Versace, mens Marc Jacobs fra USA er et annet kjent navn. Datteren til Beatles-stjernen Paul Mcartney, Stella Mcartney, er også i ferd med å bli en superstjerne på catwalken – selv om hun faktisk har holdt på med design i noen år nå.

Hva med gatemote?

For de fleste grafiske designere er det nok mer spennende med gatemote enn med Haute Couture. Gatemote føles ofte mer autentisk, og det er større rom for å leke med ulike uttrykksformer. Det er gjerne sterke farger i gatemote, noe som appellerer til alle som jobber med design. Det er en klisjé at alle designere går i sorte klær, men dette er faktisk ikke sant. Det er mange designere som prøver nye ting, og som kler seg alternativt – gjerne også i farger.

Noen grafiske designere tar på seg oppdrag for klesdesignere, og lager design for t-skjorter, vesker eller annet tilbehør. Dette kan fort vise seg å bli et prestisjetungt oppdrag som det kan være mye penger i. Men først og fremst burde man holde på med motedesign fordi man elsker det!