Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/1/a/apasje/www/wordpress/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
Rapport fra Grafill Edit 2011 på Røros
Grafill Edit-seminar 2011

Rapport fra Grafill Edit 2011 på Røros

Det er lav frekvens på seminarer og konferanser for oss i Apasje, vi er et lite byrå som trenger hver musehånd til å designe og kode. Men innimellom må man ut og samle nye inntrykk og treffe likesinnede, og i år var det min tur! Turen gikk til Grafills Edit 2011 på Røros.

Annethvert år arrangerer vår fagorganisasjon, Grafill, et helgeseminar proppfullt av norske og internasjonale foredragsholdere. Spennet er vidt, fra unge og ferske ultrakreative designere, til distingverte veteraner med vise ord om design. Årets seminar var inget unntak.

Helga startet på fredag ettermiddag, med multi-designeren (veldig mange av talerne var akkurat det; utfoldende i mange forskjellige media og uttryksformer) Keetra Dean Dixon. Et inspirerende foredrag fra en veldig kreativ og utforskende designer.

Deretter fulgte NRK-journalisten Marius Arnesen, som fortalte oss om dokumentarserien om norske soldater i Afghanistan, som han var med på å filme og lage. Jeg så kanskje ikke helt sammenhengen mellom krigsjournalistikk og design, men opplysende og spennende var det.

Lauren Currie, fra Snook i Glasgow, Skottland, som fortalte oss om et designtema som det ikke snakkes så mye om: Service Design. Det handler om å bruke design for å forandre hvordan ting og mennesker fungerer, spesielt innenfor nærmiljøer og institusjoner. Satte egentelig tonen for resten av Edit, som etterhvert handlet om design som et verktøy for forandring. Miljøvern, sosialt ansvar osv.

Kvelden ble avrundet med en vis, gammel mann fra Canada, og en levende legende innen designmiljøet: Robert L. Peters. Ble veldig imponert over historien om huset han bygde til seg selv og familien etter gamle inuitt og urinnvåner-prinsipper.

Her må jeg si noen ord om hotellet konferansen ble hodlt på, Røros Hotell, og spesielt kjøkkenet. Det var fantastisk! Jeg regner ikke meg selv som en gourmet, langt ifra, men jeg setter virkelig pris på god mat. Og det virket som om all maten på hotellet kunne vært levert til fots av produsenten, det aller meste var lokale råvarer. Jeg falt spesielt for røkt reinsdysrhjerte og rakfisken. I tillegg serverte de en rekke lokale øl (med etiketter designet av lokale og brilliante Form til Fjells).

Lørdag startet med Moritz Stefaner, som kaller seg «Truth and Beauty Operator». Han jobber med visualisering av data, og er en seriøst smart og hyggelig fyr.

Cathrine Moestues prat må jeg innrømme at jeg sleit litt med. Hun er blant annet foreleser på Westerdals, og jeg synes første del av foredraget bar litt preg av nettopp det: et foredrag til studenter. Og jeg var aldri noen god student… Men da hun begynte å vise eksempler på sine teorier og ideer løsna det litt. Selv om temaet hvordan overtale andre ikke sitter helt godt hos meg, var det mange gode poenger.

Deretter kom helgas wild-card, Skrekkøgle, representert med den stille og keitete av de to unge designerne med bakgrunn fra Norges Arkitekthøgskole og Opera Software. Han gjorde en glimrende jobb med å vise frem de sinnsykt kule, hjemmelagde prosjektene deres.

Jonathan Puckey falt ikke helt i smak hos meg, det ble litt for introvert. Men herregud, fyren er dyktig, kreativ og suksessrik, så gi ham en sjans ;-)

Helgas merkeligste foredrag ble holdt av Kyrre Texnæs, en profesjonell danser som jobber med forholdet mellom kropp og sinn. Dvs. at måten du beveger deg på har mye å si for hvordan du både har det selv og hvordan du oppfattes av andre. Han dansa litt, gjøgla litt, mista tråden mer enn litt, men underholdt oss godt.

Helgas største skuffelse kom med lørdagens avslutning, Doberman fra Sverige. De viste oss et av de siste, store prosjektene sine, og det var i utgangspunktet utrolig interessant. Men foredraget var uinspirerende og kjedelig, med altfor mye informasjon uten referansepunkter før selve prosjektet ble vist frem. I tillegg klarte de å lure meg med på workshop, som jeg mildt sagt fikk veldig lite ut av.

På kvelden var det gallamiddag, og kjøkkenet skinte nok en gang. Etterfulgt av en suveren bra fest!

På søndag måtte jeg ta et tidligere to, og fikk bare med meg det første foredraget, av svenske David Carlson (ikke Carson…). Han snakket om sine design-teorier og -ideer, som på ingen måte var dårlige, men heller ikke noe jeg ikke har lest om og sett mange ganger før. Men nok en gang: en dyktig, hyggelig og suksessrik mann, som åpenbart har mer å komme med enn det jeg klarte å se.

En siste oppservasjon på seminaret, som arrangørene bør gjøre noe med til neste gang: Twitter!!!! Riktig nok kom de med en hashtag på fredag #edit11 (selv om jeg starta klokka 0600 på toget med #edit2011, grrr), men dett var dett. Ingen oppfordringer om tvitring, ingen bruk av Twitter under konferansen, og ingen visning av feeden på skjermen. Og der var det samlet rundt 100 designere, alle som en utstyrt med en iPhone, og en god del med iPads. Jeg leser stadig hashtagger fra utelandske konferanser jeg ikke kan være til stede på, og har stor nytte av det jeg leser. Så på Edit 2013 forventer jeg at det ikke er ekko i Twitterfeed'en, slik det var nå.

Se vår lille Twitter-feed her!